המחסור העצום בממוגני ירי פוגע ביכולת שלנו לתת לתלמידי ההסעות בישובים המרוחקים את השירות הטוב ביותר. לא ניתן לזה יד!! אנו ממתינים מעל שנתיים להקצאות נוספות ובנתיים הילדים שלנו סובלים.
תקציב המיגון שמעניק משרד הביטחון להסעות תלמידים ביהודה ושומרון קוצץ בשני-שלישים לשנת 2022, כך עלה בשבוע שעבר. זאת, למרות הבקשות החוזרות שהגישו האחראים בהתיישבות להרחבת התקציב, בשל המחסור הגדול ברכבים ממוגנים הדרושים להסעות.
הסעות התלמידים לבתי הספר ובחזרה הביתה ביהודה ושומרון הופכות לא פעם למסלול מפרך שעובר בין יישובים רבים. ההסעות עוצרת בעשרות תחנות והילדים מגיעים הביתה אחרי שעה נסיעה או אף יותר, למרות שבין היישובים ישנו מרחק קצר בלבד.
מקור הבעיה הוא שהסעות התלמידים ביהודה ושומרון חייבות להיות ממוגנות ירי, אך ישנו מחסור חמור ומתמשך בהקצאות תקציבים של משרד הביטחון לשם כך. המציאות שנוצרה היא שלעיתים אוטובוס אחד מסיע תלמידים מחמישה או שישה יישובים שונים. ילדים מבלים שעות בדרכים, באוטובוסים שחוקים, ומגיעים הביתה אחרי יום הלימודים מותשים רעבים ועצבניים. יותר מכול, המחסור פוגע בילדי החינוך המיוחד שנסיעה הארוכה באוטובוס מהווה עבורם התמודדות קשה.
בשלוש השנים האחרונות עמד תקציב המיגון של משרד הביטחון על 45 מיליון שקלים בשנה. תקציב הכולל מיגון רכבים, אמבולנסים, רכבי ביטחון לרבש"צים (רכזי ביטחון שוטף צבאי), משכורות של בודקים, מיגון שמשות ועוד.
במשך שנים פנו ראשי החברות לפיתוח ביהודה ושומרון בדרישה להרחבת ההקצאות. הם הציגו את היקף המחסור באוטובוסים ממוגנים ואת הבלאי העצום של הרכבים בשל כובד המיגון. התשובה שקיבלו כללה הבטחה להרחבת התקצוב ב-2022 אחרי שיאושר סוף סוף תקציב מדינה.
אולם בפועל סעיף תקציב המיגון של משרד הביטחון ב-2022 עומד על 15 מיליון שקלים בלבד. מדובר בקיצוץ של שני-שליש מהתקציב הרגיל. מיגון של אוטובוס עולה 550 אלף שקלים ושל רכב הסעות כ-450 אלף שקלים, כך שברור שהתקציב שניתן לא מאפשר לתת מענה לבעיה כלל.
"אני מקבל תמונות של ילדי חינוך מיוחד שנוסעים קשורים בכיסאות גלגלים וחוזרים הביתה אדומים ומותשים אחרי שעברו בכל היישובים. אני לא ישן בלילה מחוסר האונים, נקרע לי הלב. הידיים שלי כבולות על ידי משרד הביטחון", אמר בתגובה מנכ"ל החברה לפיתוח גוש עציון, אהרוני נויבואר.
הוא הוסיף: "השבוע קיימתי פגישה עם קצינים במשרד הביטחון ונדהמתי לגלות שהתקציב למיגון לו חיכינו בשנת 2022 לא רק שלא יגיע אלא הוא יקוצץ. זו הפקרות. אני מזמין את שר האוצר ליברמן, שנוסע ברכב משוריין כל יום לנוקדים, להרגיש מה הילדים שגרים אצלו ביישוב מרגישים כשהם חוזרים הביתה מידי יום".
אלחנן ולאה פרומר, שבנם יאיר לומד בחינוך המיוחד ונוסע מידי יום למסגרת מיוחדת בירושלים, מתארים את הדרך שבנם עובר מידי יום: "יאיר שלנו ילד מיוחד ומתוק נולד לפני 10 שנים עם תסמונת נדירה. הקדוש ברוך הוא זיכה אותנו להתמודד עם שלל של אתגרים, אחד מהם הוא ההגעה לבית הספר השיקומי כל יום. אנחנו גרים ביישוב מיצד בדרום מזרח גוש עציון ויאיר לומד בבית ספר שיקומי 'הטנא' בירושלים. הלוואי שהיה בית ספר מתאים קרוב יותר אך מכיוון שאין אנחנו נאצלים לשלוח אותו עד לירושלים".
הם מתארים כי אחת לכמה שבועות יש שינוי במערך ההסעות בגלל מחסור חמור ברכבים ממוגני ירי, על אף ההבטחות כי בקרוב התקציב יאושר והכול יסתדר. כך שמידי פעם יאיר נאלץ לעבור מסע ייסורים עד שהוא מגיע לבית הספר או עד שהוא חוזר הביתה. לדבריהם, "כל הארכה של המסלול שלו בגלל חוסר בהקצאת רכבים גורמת לו לסבל רב ואנחנו נאלצים להתמודד עם אתגר לא פשוט בניסיון להרגיע אותו. כבר קרה כמה פעמים שהוא היה ממש בטראומה ולקח לנו הרבה זמן להחזיר אותו למסלול בחזרה".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הבעיה אינה מוכרת לנו ואין לנו שיח עם אנשי ההתיישבות בנושא. לנושא המיגון הוקצו 15 מיליון שקלים בתקציב 2022 כחלק מההסכמים הקואליציוניים ובכל מקרה, האחריות לנושא זה שייכת לפיקוד העורף הנמצא תחת משרד הביטחון".
תגובת משרד הביטחון: "לאורך השנים תקציב המיגון לרכבי תחבורה ציבורית והסעות תלמידים ביהודה ושומרון, הוקצה מכספים קואליציוניים או בהחלטות ממשלה, שהגדירו תקציב ייעודי חיצוני לנושא. מימוש התכנית מבוצע באמצעות מערכת הביטחון. בשנתיים האחרונות לא הועמד תקציב לנושא בהעדר תקציב מדינה מאושר. השנה החליטה הממשלה במסגרת הכספים הקואליציוניים להעמיד 15 מיליון ש"ח למשימה זו. אנו מודעים לפער ופועלים מול משרדי הממשלה והגורמים הרלוונטיים למציאת פתרונות".